Přestože pyl řadíme mezi včelí produkty, jedná se o produkt kvetoucích semenných rostlin. Jsou to samčí pohlavní buňky, které se vyvíjejí v prašníku rostliny a slouží k oplodnění samičích buněk uložených v semeníku rostliny, tedy k opylování. Samotná samčí buňka kvetoucích rostlin se nazývá pylové zrno.

Včely pyl z květů sbírají, zpracovávají výměškem čelistních žláz a v podobě pylových rousek nosí do úlu. Tomuto pylu říkáme pyl rouskový. Oproti pylu rostlin je pyl rouskový sladší a stravitelnější. Nemůže ho přenášet vítr, proto nemůže být zdrojem pylové alergie. Pyl rouskový včely ukládají v úlu do plástů, kde pyl fermentuje a stává se z něj pyl plástový, kterému se říká perga. Díky fermentaci je lépe stravitelnější.

Včelí pyl je nejbohatším přírodním zdrojem aminokyselin, vitamínů a minerálních látek.

Pyl je přirozenou potravinou. Obsahuje bílkoviny, enzymy a glukózu. Je zdrojem energie. Udržuje organismus v dobré fyzické i psychické kondici. Doporučuje se užívat také při rekonvalescenci. Regeneruje organismus a posiluje imunitu. Je zabijákem nemocí v počátečním stádiu.

Ideálně rozemlít pylová zrna a smíchat s medem nebo jogurtem. Lze přidat třeba i do džusu apod.

Preventivně k povzbuzení organismu se doporučuje užívat 10 g pylu denně (tj. 2 čajové lžičky), nejlépe večer, protože regenerace organismu probíhá převážně ve spánku. Děti užívají poloviční množství. Doporučená doba užívání je 1 měsíc. Kůru je možné opakovat několikrát ročně. Při léčbě nemocí se doporučuje užívat 20 g pylu denně.

Použití pylu:

  • Při celkovém vyčerpání organismu, psychické únavě a stresu
  • Při léčbě rýmy, chřipky a virových chorob
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Doplněk stravy při léčbě cukrovky
  • Při léčbě senné rýmy (S léčbou začneme 6 týdnů před očekávaným nástupem senné rýmy, 1.den užijeme 1 rousku, 2.den 2 rousky, 3.den 3 rousky a postupně přidáváme až do 15 g denně.)